Vraag:
Wat zijn de voor- en nadelen van emmers versus mandflessen?
Joe Phillips
2010-11-09 07:39:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Momenteel gebruik ik glazen mandflessen omdat het glas gemakkelijker schoon te houden lijkt en je ze kunt vullen met je wisselgeld als je ooit stopt met brouwen. Ik vraag me af of het hebben van een bucket een upgrade of een downgrade zou zijn. Wat denk je?

Zeven antwoorden:
#1
+10
user48
2010-11-09 08:09:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Emmers zijn goedkoper, lichter en over het algemeen gemakkelijker te hanteren. Ze zijn echter niet aan te raden voor langdurige opslag, omdat ze wat licht en oxidatie toelaten. Mandflessen laten geen oxidatie toe, maar ze zijn moeilijker om mee om te gaan.

Als je een mandflesreiniger koopt, is dit een hulpstuk voor een tuinslang of waterkraan die een krachtige waterstroom creëert en schoonmaakt. een mandfles zou vrij gemakkelijk moeten zijn. Persoonlijk gebruik ik een productoproeper PBR (Professional Brewery Cleaner) - week de mandfles met 2 eetlepels en wat heet water, en alles komt er vrij gemakkelijk uit.

Ik gebruik een plastic emmer voor de primaire gisting (ongeveer 10 dagen), dan een mandfles voor de secundaire, die van 2 weken tot 2 maanden of langer kan duren.

De beste zes dollar die ik ooit heb uitgegeven, was aan een [mandfleshandvat] (http://www.amazon.com/Carboy-Handle-6-5-Gallon/dp/B000Q636HC). Ik heb mijn reet gered door die keldertrap op en af ​​te gaan.
De meeste handvatten die ik heb gezien, bevatten de waarschuwing dat ze niet bedoeld zijn om een ​​volle mandfles te verplaatsen
Overweeg om te verhuizen een "brew transporter". http://www.n Northernbrewer.com/brewing/brewing-equipment/fermenting-equipment/carboy-accessories/the-brew-hauler.html
@STW, +1 voor de BrewHauler. Ik verplaats geen volle mandflessen op een andere manier.
#2
+5
Carson C.
2011-03-12 19:43:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De keuze tussen emmers, glazen mandflessen, enz. is altijd een kwestie van persoonlijke keuze.

Het gebruiksgemak op emmers is hoog, maar de duurzaamheid is slecht en ze zijn veel moeilijker te onderhouden dan meerdere toepassingen. Elke kleine kras zorgt ervoor dat de emmer microben bevat die je niet kunt zien of doden met een simpele zure spoeling, en nu is je fermentatievat een tikkende tijdbom, wachtend om af te gaan en een batch te verpesten. Er is ook geen manier om in een emmer te komen zonder een gigantisch gat naar de buitenwereld te openen waar iets ouds in kan vallen. Fermentaties zijn ook niet iets waar je naar kijkt.

Glazen mandflessen zijn de "klassieke" keuze, en ze hebben niet veel van de bovengenoemde nadelen. Ze zijn echter moeilijker schoon te maken dan emmers, en er is kans op ernstig letsel als u er een breekt. Maar in termen van duurzaamheid en hygiëne op lange termijn, kunnen ze niet worden overtroffen door iets anders dan een conische.

Mijn persoonlijke keuze is plastic mandflessen. Ik gebruik "betere flessen" van 6 gallon, die het voordeel hebben dat ze vrijwel niets wegen, ze zijn bijna onbreekbaar, je kunt de fermentatie bekijken en je zult er geen pijn aan doen. Ze zijn gemakkelijker schoon te maken dan glazen mandflessen als u een flessenwasser voor uw gootsteen gebruikt. Ze zijn licht van gewicht, gemakkelijk ondersteboven te houden en gemakkelijk te zien als ze schoon zijn. Eén les heb ik echter op de moeilijke manier geleerd: als je gewend bent om een ​​flessenborstel op je glazen mandflessen te gebruiken, doe niet die borstel in de betere fles! Je krabt aan de binnenkant en ruïneert het net als een emmer. Gebruik heet water en een goede reiniger zoals Five Star PBW, en je hebt een gemakkelijk te onderhouden systeem dat erg lang meegaat.

#3
+4
Matt Kellogg
2010-11-09 07:57:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het grootste nadeel van de mandfles die ik heb gevonden, is het controleren van het soortelijk gewicht om te zien of de eerste gisting is voltooid.

De hydrometer valt gewoon te ver om goed te kunnen lezen. We moesten er wat tandzijde aan vastmaken zodat we het ding konden ophalen! Dit was vooral het geval tijdens ons laatste brouwsel dat een ZEER actieve gisting had met veel spul dat door de luchtsluis naar buiten borrelde. Dit liet een residu achter over de hele binnenkant van de mandfles, wat het bijzonder moeilijk maakte om het soortelijk gewicht te controleren.

Als ik mijn zin had, zou ik mijn eerste fermentatie in een emmer doen en daarna een optionele secundaire fermentatie in de glazen mandfles (vooral omdat we het al hebben en het er mooi uitziet :)).

We lieten de hydrometer de eerste keer vallen en gebruikten flosdraad om hem er weer uit te trekken. We lazen later dat je in plaats daarvan een dief moet gebruiken om wat bier te halen om te testen. We kochten uiteindelijk een raketwerper (testpot) om het bier in te testen. Op deze manier veel gemakkelijker!
Meteen nadat ik dit had geschreven, dacht ik dat er een soort pollepel / reageerbuis-ding moest zijn dat hiervoor zou werken. Heeft u een link?
Hier is een driedelig theif, dus het zou gemakkelijk te reinigen moeten zijn: http://www.n Northernbrewer.com/brewing/3-piece-thief-plastic.html
Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in een refractometer, een alternatieve methode om het suikergehalte in een vloeistof te meten. Je hebt maar een paar druppels nodig!
Ik reinig een kalkoenbroodje en gebruik het om genoeg bier te trekken om een ​​reageerbuisje te vullen en gebruik dan de hydrometer daarin.
#4
+2
thebeav
2010-11-09 09:53:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De keerzijde van glazen mandflessen is dat ze je breken en snijden. Ik heb gehoord van behoorlijk gruwelijke verwondingen veroorzaakt door gevallen mandflessen. Plastic emmers hebben nog nooit iemand pijn gedaan.

OK. Misschien ben ik er een beetje paranoïde over. Maar ik drink altijd bier terwijl ik bier maak. Ik vermoed dat ik niet de enige ben. Het idee dat dronkaards grote, zware glazen flessen met zich meedragen, baart me zorgen.

Er zijn [mandfleshandvatten] (http://morebeer.com/view_product/16660//Carboy_Handle_Blue_-_6.5_Gallon) die het veel gemakkelijker maken om een ​​mandfles te verplaatsen. Als je zoveel zuigt dat je de mandfles niet kunt optillen, kun je overwegen hem op een kar met wielen te plaatsen.
Ik was er een beetje belachelijk over toen ik dat schreef. Maar ja, de handvatten en de manddragers (het type bagagenet) maken ze veel gemakkelijker te dragen. Ik eindigde toch met een stressfractuur in één. Ik vermoed dat ik het ergens tegenaan heb gestoten toen ik het een keer neerzette. Ik vertrouw die mandfles nu niet. Glas is een vreemd beest.
Gebruik NOOIT het handvat van een mandfles met een volle mandfles. De hals van de mandfles kan afbreken en mogelijk ernstig letsel veroorzaken. De fabrikant stelt zelfs dat ze alleen op lege mandflessen mogen worden gebruikt.
overweeg om een ​​"brew transporter" aan te schaffen; ze ondersteunen de mandfles van onderaf en zijn goed voor 100 pond - http://www.n Northernbrewer.com/brewing/brewing-equipment/fermenting-equipment/carboy-accessories/the-brew-hauler.html
#5
+2
dthorpe
2010-11-09 14:09:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Emmers zijn veel gemakkelijker in gebruik: ze zijn lichter, gemakkelijker om materiaal in en uit te krijgen, gemakkelijker schoon te maken en over het algemeen onbreekbaar. Ik heb een paar mandflessen en een hoop emmers. Ik gebruik de mandflessen bijna nooit omdat ze gewoon zoveel meer werk zijn.

Wees voorzichtig bij het schoonmaken van een glazen mandfles met een slang in de hals van de fles. Als er vuil of bezinksel in de fles zit, kan dit vast komen te zitten tussen de slang en de hals van de mandfles, waardoor de druk kan toenemen tot gevaarlijke niveaus. Waargebeurd verhaal: ik was een glazen mandfles met vuil erin (was een terrarium geweest) in de achtertuin aan het wassen met een tuinslang. Laat hem op zijn kant liggen met de slang in beweging om het vuil een paar minuten weg te spoelen. Stapte een paar seconden het tuinhuis binnen en pow! De mandfles explodeerde en plaatste glasscherven in de deur van de schuur. Blij dat ik binnen was!

#6
+1
Tristan
2010-11-09 07:47:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Emmers zijn beslist gemakkelijker schoon te maken, omdat je er daadwerkelijk in kunt komen om te spoelen en te schrobben, maar als het plastic bekrast raakt, kun je het misschien nooit meer volledig ontsmetten, omdat bacteriën in de krassen kunnen komen en voorkomen het ontsmettingsmiddel.

Mijn persoonlijke voorkeur is om een ​​mandfles te gebruiken voor het belangrijkste fermentatiewerk, aangezien ik er daadwerkelijk in kan kijken en de fermentatie en bezinking kan volgen. Ik gebruik een emmer, maar alleen als tussenpersoon tussen de mandfles en de flessen.

#7
+1
user1126
2011-03-12 19:20:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Emmers zijn geweldig voor primaire gisting. U kunt uw gesteriliseerde eikenhouten spaanders heel gemakkelijk in gesteriliseerde nylon sok bengelen en naar believen verwijderen. Je kunt een paar liter gemalen bramen aan je merlot toevoegen om de boel op te schudden. de emmer is in vergelijking gemakkelijk op te tillen en biedt een goede draagbaarheid als hij niet wordt gebruikt. Ik heb twee emmers & drie carbouys en gebruik ze allemaal.

SaluteeDeze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...