Vraag:
Welk effect hebben verschillende soorten gist bij het maken van een recept?
divided
2010-11-09 20:37:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wat gebeurt er als je verschillende soorten gist gebruikt? Verandert het de smaak? Ik heb het niet over het mengen van verschillende soorten gist in hetzelfde recept.

Twee antwoorden:
#1
+10
Nathan Koop
2010-11-09 21:03:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Verschillende gisten doen verschillende dingen als ze in hetzelfde bier worden gefermenteerd.

Uitvlokking - Sommige gisten hebben een hoge uitvlokking, wat betekent dat het zich verzamelt of verzamelt (ik denk aan een zwerm vogels verzamelen). Een hoge flocculatie is vaak gewenst omdat het een helderder bier achterlaat. Sommige bierstijlen willen echter een gist met lage uitvlokking (IE Hefeweizen).

Demping - is de hoeveelheid beschikbare suikers die de gist zal consumeren.

Temperatuurbereik - kan een rol spelen in welke gist u gebruikt. Algemene vuistregel is dat lagerbiergisten bij lagere temperaturen fermenteren en biergisten bij hogere temperaturen.

Alcoholtolerantie - sommige gisten zijn niet bestand tegen bieren met een hogere dichtheid, zoals Belgische trippels of Barleywines.

Smaak sterk > -Het type gist speelt wel een rol in de smaak van het bier. Wanneer de gist niet goed flocculeert en in het bier wordt gesuspendeerd, merkt u een gistachtige / broodachtige smaak. Maar zelfs als het wordt verwijderd, zult u nog steeds verschillende smaken van verschillende gisten opmerken. Sommige gisten fermenteren schoner zonder fruitige esters, terwijl andere gisten en veel esters achterlaten. Sommige gisten zijn niet vatbaar voor diacetyl, terwijl andere dat wel zijn.

Je kunt de WYeast's Yeast Strain Guide of WhiteLabs Yeast Strain Guide voor informatie over verschillende stammen.

Voor meer informatie:

#2
+8
rainoftoads
2010-11-09 21:10:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Gist is een van de belangrijkste componenten van een bierrecept. Als je erover nadenkt, maak je geen bier, maar creëer je gewoon een vriendelijke omgeving voor gist om het bier voor je te maken.

Verschillende soorten gist zijn geëvolueerd in de loop van de geschiedenis van het brouwen, aangepast aan hun brouwerijen en geselecteerd worden op verschillende kenmerken door brouwers. De giststam die je kiest, kan de balans van het bier diepgaand beïnvloeden, alleen al vanwege de mix van alcoholen en esters die ze produceren.

Elke soort is anders, maar in brede generalisaties gesproken en rekening houdend met dat de beschreven smaken kunnen subtiel zijn:

Belgische gisten leggen de nadruk op "pittige" esters. (Bijv. White Labs 550 Belgian Ale)

Engelse gisten benadrukken "fruitige" esters. (Bijv.Wyeast 1275 Thames Valley)

Duitse gisten hebben de neiging om de mout te benadrukken. (Bijv. White Labs 830 German Lager)

Amerikaanse gisten hebben de neiging om een ​​"zuiver" karakter te hebben dat de hopsmaak benadrukt. (Bijv. Wyeast 1056 American Ale)Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...