Vraag:
Met gist van een lokale brouwerij
Bryan
2010-11-10 10:26:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mijn favoriete lokale brouwcafé heeft een aanbod om hun gist te delen met thuisbrouwers; breng een pot & mee, ze zullen het voor je vullen.

Afgezien van het voor de hand liggende "het is gratis", waarom is hun gist wenselijk? Hoe verschilt het van gist die ik zou kunnen kopen bij mijn plaatselijke brouwerijwinkel, en waar hebben ze het vandaan?

Deze vraag heeft betrekking op deze vraag over de effecten van gist op een recept, maar ik ben ook geïnteresseerd in:

  1. De details van waar gist vandaan komt
  2. Hoe een gewenste gist te identificeren
  3. Hoe om het te combineren met een specifiek recept
  4. Hoe giststammen evolueren, of hoe je een gist creëert / laat groeien (niet zeker of dit logisch is) die de gewenste eigenschappen heeft voor jouw specifieke recept
Drie antwoorden:
#1
+5
Matt Utley
2010-11-10 11:18:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wat voor bieren maken ze? Veel brouwerijen zullen een "huis-soort" hebben die ze voor bijna al hun bieren gebruiken. Als ze veel Belgische bieren maken, is de kans groot dat het een Belgische gist is die veel fruitige esters en pittige fenolen creëert. Als het Duitse Ale-gist is, zal het banaan- en kruidnagelachtige eigenschappen hebben.

Vraag de brouwerij gewoon wat voor gist het is (Belgisch, Duits, Engels, Saison, Amerikaans enz ...). Vraag naar waarden voor verzwakking en flocculatie.

Er zijn tientallen verschillende giststammen die allemaal verschillende eigenschappen hebben. Dat maakt het een niet wenselijker dan het ander. Alleen dat sommige beter geschikt zijn voor verschillende bieren. Saisongist is geweldig voor saisons omdat ze sterk verzwakken en een droog bier achterlaten. Nottingham-gist is geweldig voor Engelse ales, omdat het zuiver is en mout accentueert.

Zonder de juiste kennis en apparatuur kun je een gist niet echt laten "evolueren" om de eigenschappen te creëren die je wenst. Begin met het lezen van Mr. Moutig van start tot finish. Het zou de meeste van uw vragen zeer grondig moeten beantwoorden.

+1 voor de link naar Mr. Malty. Dit is een goed begin. Ik was beslist op zoek naar een referentie. Op hun site staat het boek, Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation. Dit is wellicht de volgende stap voor meer info. Als iemand meer artikelen / referenties vindt, draag dan een bijdrage!
#2
+2
Jeff L
2010-11-10 11:53:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een voordeel van het krijgen van een potje gistsuspensie is dat je geen voorgerecht hoeft te maken; er zal genoeg gist zijn om direct in een batch te mengen. Afhankelijk van hoeveel ze je geven, kan het een paar batches duren.

Afgezien daarvan is Matt's antwoord perfect.

Ik denk dat dit een enorme deal is. Het is niet alleen dat je geen voorgerecht hoeft te doen, maar ik denk dat zelfs met een voorgerecht, veel thuisbrouwers een underpitch zijn. Ik weet dat wanneer ik een voorgerecht van een lokale brouwerij heb gebruikt, ik veel sneller een actieve gisting krijg dan wanneer ik mijn eigen starter doe.
#3
  0
Tim
2010-11-12 02:52:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik denk dat de eerdere twee antwoorden geweldig zijn, maar een ding dat ontbreekt, is dat het potentieel ook belangrijk is, hoe goed de brouwerij zijn gist en zijn algehele kwaliteitscontrole onderhoudt. Afhankelijk van het bier dat je maakt en hoe snel het zal worden geconsumeerd, denk ik dat het belangrijk is om te begrijpen hoe goed de brouwerij hun gist bewaart. Veel kleinere brouwerijen doen dit niet zo goed (en om eerlijk te zijn, als ze bier ter plaatse schenken (dwz niet bottelen) en hun bier snel verplaatsen, is dit misschien niet hun meest kritieke probleem). / p>

Dus dingen waar ik naar zou zoeken:

  • Gaan ze bottelen? U moet aan hogere normen voldoen als u bottelt. Als dat het geval is, heeft u dan een flesje van hen gekregen?
  • Hebben ze een laboratorium? Betekent niet dat ze weten wat ze doen, maar het toont tenminste interesse.
  • Hoe lang bewaren ze hun gist? Sommige brouwerijen halen regelmatig verse gist van een leverancier. Anderen krijgen voor elke batch verse gist. Sommigen behouden hun eigen stam en betalen alleen hun stam voor noodgevallen.

Deze problemen zijn veel minder belangrijk als je gist zoekt voor een pale ale dat zo snel op een feestje zal worden geconsumeerd. zoals het klaar is.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...