Vraag:
Moet ik altijd een voorgerecht gebruiken?
CLJ
2010-11-10 05:40:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik gebruik graag een voorgerecht omdat het lijkt alsof het de fermentatietijd verkort, maar moet ik het echt doen voor bieren onder de 1.070 OG?

Vijf antwoorden:
#1
+7
Hop the Mad Alchemist
2011-01-21 21:39:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik raad aan om een ​​giststarter te maken voor elk bier waarvoor je vloeibare gist gebruikt (ik heb weinig ervaring met droge gist omdat ik er na mijn eerste paar batches mee ben gestopt). Je hebt niet altijd een starter nodig, maar het staat op mijn lijst met best practices.

Je zult bijna altijd een betere fermentatie zien als je een starter gebruikt. Het zal sneller starten (wat een ton helpt om te voorkomen dat de slechte insecten bij je wort komen voordat de gist in volle gang is), en je zult er zeker van zijn dat je gezonde gist hebt om een ​​prachtig smakend bier te maken.

Zelfs als je vergeet om een ​​voorgerecht te maken lang voordat je gaat brouwen (1-3 dagen), zul je er baat bij hebben om op de ochtend van je brouwdag een klein voorgerecht te maken om er zeker van te zijn dat je wat gezonde gist hebt en zo je fermentatie begint sneller.

The Lazy Brewer's Guide to a Simple Starter (ervan uitgaande dat je weet hoe je een voorgerecht moet maken en je een beetje lui wilt zijn of bent vergeten om er een te maken voor de brouwdag).

  • Voeg 1/2 kopje Dry Malt Extract (DME) toe voor elke 500 ml starter die je maakt. bijv. voor een starter van 1000 ml, voeg 1 kopje DME toe. Voeg voor een voorgerecht van 2000 ml 2 kopjes toe. Simpel.
  • Ik meet water met mijn erlenmeyer ter grootte van de starter - het afkookvolume + DME-volume heeft de neiging om het vrijwel perfect gelijkmatig te verdelen op een beetje onder middelhoog vuur op mijn fornuis. Dus voor een starter van 1000 ml gebruik ik 1000 ml water. Eenvoudig.
  • Kook gedurende 10 minuten. Het moet krachtig genoeg zijn dat het wort omkeert, maar het mag geen vloeistof van het oppervlak laten springen.
  • Koel het wort in uw kolf of startvat met folie erop (reinigt de folie als u het Ik heb geen verstuiver Star San of gelijkwaardig bij de hand ... en houdt slechte insecten buiten).
  • Schud het, voeg je gist toe. Schud het wanneer je erover nadenkt.
  • Voeg het toe aan je afgekoelde wort na het zetten.

Door het aantal stappen klinkt het als vervelend, maar ik besteed 5 minuten moeite aan al mijn voorgerechten en het maakt mijn bier beter.

#2
+1
brewchez
2011-01-21 21:44:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Je moet altijd de juiste hoeveelheid gist toevoegen. Of het nu uit een voorgerecht komt of uit meer pakjes gist uit de winkel is daar ondergeschikt aan. Dus als je 5 flesjes gist gooit, is dat prima om daar te komen in plaats van een starter van 4 L te doen, dan is dat prima.

Een starter heeft het voordeel dat het actieve of gezondere gist gooit dan wat er gewoonlijk in de verpakkingen zit.

1.070 is een rare plek om te snijden. Ik denk dat 1.040 een geschiktere zwaartekracht is om die grijze lijn te trekken.

#3
+1
Hopwise
2011-01-21 21:54:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er is niet echt een 'harde lijn' van zwaartekracht waarboven je een voorgerecht moet gebruiken, dat komt omdat gistverpakkingen niet altijd even oud zijn.

Stel dat je een bier maakt dat heeft een OG van 1.040 en u koopt een gistflesje dat nog maar een week oud is. 92% van de gist in dat flesje is levensvatbaar (volgens de rekenmachine van Jamil). Dus je zou waarschijnlijk zonder starter kunnen gaan.

Maar als dat flesje een maand oud is? 75% levensvatbaar, en nu heb je een starter nodig. 2 maanden? 54% levensvatbaar.

Zoals anderen hier hebben gezegd, is het doel om de juiste hoeveelheid gist te gebruiken. Maar het echte doel is om de juiste hoeveelheid gezonde , levensvatbare gist te gebruiken. Als u een rekenmachine zoals die van Jamil gebruikt, kunt u erachter komen wat dat bedrag is.

#4
  0
jonesy
2010-11-10 06:20:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Echt, je hoeft nooit een starter te gebruiken. Ik heb echter gemerkt dat als ik geen tijd heb om een ​​goede starter te maken, het gebruik van twee flesjes gist een haalbaar alternatief is. Nadat ik ontdekte dat het heel goed werkt, ben ik zelfs merkbaar lui geworden in het maken van voorgerechten op tijd voor de brouwdag. :)

Je gebruikt een starter voornamelijk om ervoor te zorgen dat je genoeg gist hebt. Als u twee flesjes gist gebruikt, kunt u afzien van de starter.

Ik ga verder om toe te voegen dat, hoewel er veel wordt gepraat over 'must haves', waarbij voorgerechten een van de groten zijn, de enige 'must haves' bij het brouwen goede ingrediënten zijn, en goed hygiëne. Elke andere keer dat je iets over een 'must have' hoort, bedenk dan wat het bereikt: de kans is groot dat er een andere manier is om het te doen. Voorgerechten zijn een perfect voorbeeld.

#5
-1
PMV
2010-11-10 05:45:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nee. Tenzij je een natte gist gebruikt die zegt dat het moet. Sommige mensen zeggen zelfs dat je geen voorgerecht moet maken als je droge gist gebruikt in bieren lager dan 1.070.

hmm ... wat zou het nadeel zijn van het gebruik van een bier met een laag gewicht?
Te veel gist kan nadelige effecten hebben, net zo min als te weinig. De sleutel is de juiste hoeveelheid gezonde gist. Jamil's Yeast Pitching Calculator heeft me geholpen: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html
Het gemak en de effecten van onderpitching zijn echter veel erger dan het probleem en de effecten van overpitching.
Ik heb dit om een ​​paar redenen naar beneden gestemd: een gistverpakking kan zeggen hoe hoog de zwaartekracht het kan fermenteren, maar dat hangt ervan af of de gist vers is. En "sommige mensen" hebben misschien gelijk over droge gist, maar een link naar details zou dit antwoord verbeteren.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...