Vraag:
Hoe waarschijnlijk is besmetting in een gemiddelde batch?
Jarrod
2010-11-09 04:08:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik reinig alles; mandfles, flessen, kroonkurken, slangen, trechters, enz .; omdat mij in wezen werd verteld dat mijn bier zonder het zou veranderen in dodelijk gif.

Ik accepteer het een keer te steriliseren omdat ik de complicaties van infecties begrijp, maar hoe anaal moet ik daarna zijn?

  • Als ik mijn handen regelmatig was, moet ik ze dan ook ontsmetten? Moet ik me zelfs regelmatig wassen tussen het aanraken van alles?
  • Moet ik de rand van de mond van flessen ontsmetten?
  • Moet ik apparatuur tijdens het gebruik opnieuw reinigen als het een tijdje niet hebben gelegen (minuten, geen dagen)?
  • Kan ik flessen van tevoren ontsmetten?
  • Als apparatuur wordt schoongemaakt en schoon wordt opgeborgen, kan deze dan gewoon worden afgespoeld en gebruikt zonder het volgende brouwsel te ontsmetten?

Niet alleen op zoek naar antwoorden op deze exacte vragen, maar de ervaring van oude brouwers die wat anekdotisch bewijs kunnen leveren, zou op prijs worden gesteld.

geweldige vraag, ik hoop dat sommige van deze antwoorden een aantal mythen ontkrachten en een aantal geweldige gedragingen versterken.
Deze verhalen hebben mijn zorgen doen afnemen. Mijn eerste batch was gisteravond en was zo bang dat alles perfect was dat ik een klem op het wort liet vallen. Zonder na te denken reikte ik naar binnen en greep het. Ik weet dat er nog steeds een kans is dat het niet klopt, maar door deze te lezen, voel ik me beter. Bedankt. Ik zal mijn vingers gekruist houden.
Acht antwoorden:
#1
+24
Simon
2010-11-09 06:22:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als ik mijn handen regelmatig was, moet ik ze dan ook ontsmetten? Moet ik me zelfs regelmatig wassen tussen alles aanraken?

Nee. Zolang je de binnenkant van flessen, fermentoren enz. Niet aanraakt, komt alles goed.

Moet ik de rand van de monden van flessen ontsmetten?

Ja. Het enige dat nodig is, is de uiteinden van de flessen in een bakje met uw favoriete ontsmettingsmiddel zonder spoelen te dompelen.

Moet ik apparatuur tijdens het gebruik opnieuw reinigen als deze een tijdje (minuten , niet dagen)?

Nee, maar ik zou aanraden om apparatuur zoals fermentoren te verzegelen als ze zelfs voor een korte tijd niet worden gebruikt (een stuk huishoudfolie over de bovenkant is voldoende ). Dit voorkomt dat stof, insecten enz. Binnendringen die mogelijk een infectie kunnen veroorzaken.

Kan ik flessen van tevoren ontsmetten?

Ik zou het niet aanraden het. Vooraf reinigen en daarna direct voor het bottelen ontsmetten met een goede kwaliteit ontsmettingsmiddel dat niet hoeft te worden afgespoeld (bijv. Starsan, Iodophor). Als ik bottel, heb ik een kleine productielijn opgezet:

  1. Maak de CLEAN-fles schoon met ontsmettingsmiddel dat niet hoeft te worden gespoeld
  2. Doop het uiteinde van de fles in ontsmettingsmiddel dat niet hoeft te worden gespoeld
  3. Vul fles
  4. Dop met dop die in ontsmettingsmiddel zonder spoeling heeft gedrenkt
  5. Herhaal

Als apparatuur is schoongemaakt en weg schoon, kan het gewoon worden afgespoeld en gebruikt zonder het volgende brouwsel te ontsmetten?

Over het algemeen niet, maar het hangt ervan af over welke apparatuur het gaat.

Alle apparatuur die na het koken in contact komt met het wort, moet bij elk gebruik worden ontsmet (bijv. fermentoren, koelmachines, vaatjes, flessen, buizen, pompen).

Alle apparatuur die alleen in contact komt met voorgekookte vloeistof of die wordt gebruikt om het wort te koken (bijv. beslagkuip, HLT, ketel enz.), moet grondig worden gereinigd, maar hoeft niet te worden ontsmet aangezien het proces van het koken van het wort zal alle nare dingen doden.

Als je kit-brouwen doet waarbij er geen "post-kook" -fase als zodanig is, moet alles elke keer dat je het gebruikt, worden ontsmet. Nogmaals, ik raad hiervoor een ontsmettingsmiddel zonder afspoelen aan.

Bovendien wordt het doorgaans aanbevolen om dingen gedurende meer dan 15 seconden in ontsmettingsmiddel onder te dompelen. Het werkt niet meteen
Ja, maar deze herhalen allemaal de mantra die nieuwe brouwers, waaronder ikzelf, zonder twijfel volgen. Is dit alles (en meer) echt nodig? Hoe groot is de kans dat u besmetting met een batch verpest als u bijvoorbeeld uw flessenmonden niet reinigt? Hoe vaak komt besmetting voor? Is het vooral in opvallend onhygiënische omstandigheden? Of is het proces zo delicaat dat iemand die in de volgende kamer niest, een batch kan vernietigen? Is het gebruikelijk dat batches worden verpest door iemand die de regels tot op de letter volgt? Of moet u flink bezuinigen?
Goede discussie hier. Een belangrijke opmerking: u noemde steriliseren en ontsmetten. De meeste brouwers steriliseren nooit iets - steriliseren vereist speciale apparatuur, zoals in een dokterspraktijk, en kan over het algemeen niet thuis worden gedaan. Zoals de bovengenoemde mensen al zeiden, is ontsmetting noodzakelijk voor alles dat in contact komt met wort na het koken, maar voor alles zoals je kookketel of lepel om te roeren, zorg er gewoon voor dat ze schoon zijn, je wilt niet dat er spinnenwebben in komen. je bier als je de apparatuur al een tijdje niet hebt gebruikt.
U noemde ontsmettingsmiddelen zonder uitspoelen. Hoe zit het met een ontsmettingsbad met bleekoplossing en daarna afspoelen voor gebruik? Ook oké voor flessen?
@Jarrod - Besmetting komt vaker voor dan je zou denken. De meeste brouwers die ik ken (waaronder ikzelf) hebben minstens één geïnfecteerde batch gehad en meestal is dat omdat ze ergens langs de lijn een hoekje hebben gesneden. Wat betreft de kans op besmetting als u stap X overslaat, waarom zou u dit riskeren? Het ontsmetten van flessenmonden kost relatief snel in vergelijking met de rest van het brouwproces. Aan het eind van de dag, hoewel het geen delicaat proces is, heb ik honden en familieleden die door mijn brouwerij gaan en zolang ik de basisregels volg en geen bochten maak, heb ik nooit een probleem.
@spoulson - Bleekmiddeloplossing werkt, ik gebruikte het zelf. Mensen zullen zeggen dat het spoelen na het ontsmetten met bleekmiddel een potentieel infectierisico is en dit is waarschijnlijk waar, maar ik ken genoeg mensen die het zonder problemen doen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan ontsmettingsmiddelen die niet hoeven te worden gespoeld, omdat ik er zeker van kan zijn dat er na het ontsmetten weinig kans is dat er een infectie wordt geïntroduceerd voordat de apparatuur wordt gebruikt.
#2
+24
Brandon
2010-11-24 10:27:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ten eerste, Simon, je antwoord was perfect in het beantwoorden van Jarrods vragen met logische, bewezen antwoorden. Rekwisieten.

Jarrod vraagt ​​echter om anekdotisch advies, dus hier is het mijne:

In de praktijk kun je eigenlijk vaak wegkomen met veel onzorgvuldigheid. Het probleem is echter dit: hoewel het risico laag is, is de inzet vrij hoog. Ik heb absoluut een hekel aan het uitgieten van slechte brouwsels. (Gelukkig heb ik nooit problemen gehad met sanitaire voorzieningen.)

Ik heb echter veel domme fouten gemaakt en geluk gehad. Een keer liet ik mijn schroevendraaier in het wort vallen terwijl het afkoelde. De temperatuur was lager dan 85 ° F en de schroevendraaier, die een schroevendraaier was, was niet gewassen in de tien jaar dat ik hem had gehad en intensief had gebruikt. Ik wist zeker dat het bier verpest was, maar volgde een van de grote regels van thuisbrouwen: ga door. Het bier bleek prima.

Tijdens mijn eerste brouwsels maakte ik flessen schoon en ontsmette ik flessen, en aan het einde van het bottelen had ik overgebleven ontsmette flessen die ik niet nodig had. Meer dan een dozijn keer heb ik ze de volgende keer gevuld met bier, zonder opnieuw te ontsmetten. Het is waarschijnlijk veilig, aangezien ik de flessen in 12-pack flessen stopte, de kleppen sloot en er kleine insecten-dragende lucht over en doorheen stroomde, maar echt, waarom zou je het riskeren? Uiteindelijk veranderde ik mijn manier van werken nadat ik mijn eerste spuiter had gemaakt.

Het is niet nodig om obsessief te zijn over het wassen van de handen / middellange brouwen van dingen die alleen lucht hebben aangeraakt, maar je moet mogelijke verontreinigingen (voedsel , huisdieren, enz.) die uw dag kunnen verpesten.

En het is niet nodig om dingen te ontsmetten tijdens de laatste schoonmaak, als u erover nadenkt. Meng gewoon een paar liter ontsmettingsmiddel op de brouwdag en zorg er dan voor.

Waar het echt op neerkomt, is dit: je gooit 100 miljard gistcellen (of meer als je voorgerechten maakt) in wort en je in de winkel gekochte gist is een directe concurrent van alles dat zijn weg naar het bier overigens. Het is vrij onwaarschijnlijk dat een paar cellen van bacteriën of wilde gist een kans hebben om te vechten.

Dat gezegd hebbende, het is zeker niet moeilijk om bier te bederven. Gebruik je hoofd en reinig volgens de aanbevelingen. Waarom zou u immers bederf riskeren in een paar eenvoudige stappen?

Daar ben ik het mee eens. Het risico is laag, maar met elke hoek die je snijdt, verhoog je het een beetje, en het zou hartverscheurend zijn om $ 20- $ 70 aan bier (om nog maar te zwijgen van de hele tijd die je erin stopt) in de afvoer te moeten dumpen.
Upvited voor de anekdote van de schroevendraaier op zich. Ik heb een aantal twijfelachtige incidenten gehad met mogelijke (hoewel gelukkig niet) besmetting, maar dat is het beste verhaal dat ik tot nu toe heb gehoord.
#3
+23
dthorpe
2010-11-28 08:11:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Door normale, redelijke hygiënepraktijken te volgen (reinig containers en keukengerei altijd onmiddellijk voor gebruik) houdt het risico op infectie meestal vrij laag.

Het grootste risico op infectie na containers en keukengerei is gewoon in de open lucht. Houd uw containers afgedekt terwijl u werkt, zelfs als u zich maar een paar minuten afwendt. Houd uw lege flessen omgekeerd totdat u ze allemaal vult en afsluit.

Acetobacter komt veel voor in huishoudelijke omgevingen en kan vrijwel overal worden aangetroffen waar stof op oppervlakken neerslaat. Als het in je brouwsel terechtkomt, vooral na de fermentatie, zal het je alcohol in azijn omzetten.

Dit is waarschijnlijk geen algemeen probleem, maar je moet er rekening mee houden: als je andere soorten gefermenteerd voedsel maakt naast bier / wijn / cider, moet je wat je maakt apart scheiden om besmetting te voorkomen. Bij het bakken van brood komen gisten in de lucht, maar ze zullen een ferment waarschijnlijk niet bederven. Bij het maken van azijn- of melkzuurgistingproducten zoals saurkraut zijn echter acetobacter en andere culturen betrokken die slecht nieuws kunnen zijn voor bier, dus het is verstandig om deze andere projecten niet in uw brouwkamer te doen. Ik brouw cider in de keuken en ciderazijn & kraut in de garage.

Alle andere antwoorden waren geweldig, maar dit vertelde me wat ik moest weten, het "waarom" van hoe een batch kan worden besmet als je hoeken snijdt en een van de dingen waartegen je eigenlijk beschermt in een gemiddelde keukenomgeving. Bedankt.
... interessant dat je geen van de reacties hebt geaccepteerd die directe antwoorden op je vragen waren ...
De vragen waren slechts kant-en-klare voorbeelden. Misschien had de titel moeten worden geformuleerd in de trant van "Wat zijn oncontroleerbare bronnen van besmetting in een gemiddelde batch?" Je antwoord was nog steeds geweldig en kreeg een +1 van mij.
Props to danafr4: begrijp er niet alle OCS over. Onthoud dat mensen al duizenden jaren bier en andere dingen brouwen, lang voordat er ontsmettingsmiddelen waren. Bij sanering gaat het nu meer om het waarborgen van consistentie en herhaalbaarheid. Sommige van de moderne in het laboratorium ontwikkelde giststammen zijn tamelijk delicate bloemen die het misschien niet goed doen als er al een sterkere wilde gist in huis is. Wat betreft toxiciteit, je zou iets heel smerigs (en doms) moeten doen om een ​​brouwsel te maken dat echt giftig is. Sanitatie gaat over het vermijden van het emotionele verlies van het weggooien van een onverteerbaar brouwsel. : P.
Dit is erg interessant voor mij omdat ik op het punt sta om te beginnen met het maken van wilde gistbroodjes en saurkraut. Uitstekend, dankjewel!
#4
+9
PMV
2010-11-24 21:20:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Over het algemeen zal je bier behoorlijk vergevingsgezind zijn. Ik heb ooit een zeef in mijn vergister laten vallen toen het laat was en ik moe was. Dus rolde ik mijn mouw op en pakte hem met blote handen vast. Mijn handen waren schoon, maar mijn arm niet. Het enige vervelende dat er gebeurde, was dat mijn arm erg plakkerig was.

Om mijn flessen schoon te maken, stop ik ze ook gewoon in de afwasmachine op die echt hete stand en laat ze daarin staan ​​totdat ik ze begin te vullen.

Ik ben meestal behoorlijk anaal met mijn apparatuur voor na het koken / voorgisten. Preboil Ik maak me alleen zorgen over dingen die de smaak kunnen vervuilen, zoals graan dat vastzit in het verdeelstuk van de puree. Na de gisting maak ik schoon volgens de normen die ik zou gebruiken voor borden, behalve voor vaatjeslijnen. Keg-lijnen zijn belangrijk om schoon te houden.

Dat gezegd hebbende, vergis je aan de kant van schoon

#5
+5
danafr4
2010-11-30 02:08:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jarrod, je kunt geen dodelijk gif brouwen. Hoewel het verwende brouwsel misschien als vergif smaakt.

De opmerking van PMV over sanitaire voorzieningen voor voorgisting is terecht. Dat is wanneer de meeste bacteriën vast komen te zitten. En brewchez wijst er ook correct op dat de pitch-snelheid van een goede starter voor dingen zal zorgen, omdat de gist elke verontreiniging zal overtreffen (en die zijn er enkele) en de alcohol en hop zullen &-doden het meest later afzwakken.

Krijg niet alle OCS. Een paar batches onder je riem zullen de angst wegnemen. Maar ontsmet alles dat in contact komt met het bier, inclusief flesranden. Als ik iets vasthoud dat in contact komt met het bier, zal ik het (meestal) opnieuw ontsmetten, aangezien ik andere niet-hygiënische dingen aanraak, zoals het aanrecht en andere brouwspullen.

Denk misschien aan het is net als de persoon in een café die met eten en geld omgaat. Als ze je eten aanraken nadat ze met geld hebben omgegaan, dan dragen ze alle goo die het geld erop heeft over naar je eten. Bruto.

#6
+3
brewchez
2010-11-26 05:15:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ten eerste is elke batch homebrew besmet. Ondanks dat je ontsmettingsmiddel gebruikt en voorzichtig bent, is niets steriel. We geven het misschien niet graag toe, maar er zit altijd een ander beest dan brouwersgist in onze bieren.

Dat gezegd hebbende, standaard weken van alles in ontsmettingsmiddel na het koken, volgens de instructies van de fabrikant voor je favoriete ontsmettingsmiddel als meer dan voldoende voor schone, stabiele huisbrouwsels. En vaak wint ons gistpek het uit en verbruikt het veel van de suikers en dergelijke voordat kleine indringers door verontreinigingen kunnen worden gedetecteerd. (Des te meer reden om goed te letten op de juiste snelheid van gist).

Het constant wassen van handen, warmtebehandeling van flessen, gebruik van bleekmiddel enz. Enz. Is vaak overbodig. We moeten voorzichtig zijn, maar men kan nemen het is te ver vanwege het feit dat niets van wat we doen (of kunnen doen) helemaal steriel is.

#7
  0
ElvishPriestley
2017-03-16 18:14:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Misschien is dit een beetje laat, maar ik gebruik geen ontsmettingsmiddel op de emmer die ik gebruik voor fermentatie. Ik giet de hete waarde rechtstreeks in de emmer met de spiraalkoeler in de emmer. Hetzelfde geldt voor de thermometer die ik gebruik om de juiste pitching-temperatuur te vinden.Ik houd hem warm totdat hij is afgekoeld en laat de hitte zorgen voor ontsmetting.

Sommigen maken zich zorgen over het beluchten van hete waarde en vermijd spatten, maar volgens uitspraken lijkt dit geen groot probleem te zijn.

Afgezien daarvan ben ik het eens met de bovenstaande berichten.

Merk op dat ik voor de waardige koelmachine was en reinig het bovenste deel ervan, want water kan op de buis condenseren en in de waarde druppelen.

#8
  0
Brewdog333
2017-10-28 19:07:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dat is het mooie van thuisbrouwen. Je kunt geen giftig bier maken. De alcohol doodt organismen die giftig zijn voor mensen. Je kunt zuur bier, smerig bier, bier met een slechte smaak en gezichtsvernietende IPA's maken, maar ze zijn allemaal nog steeds drinkbaar. Ontsmet alles na het koken op de brouwdag en het komt wel goed. Brewdog333Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...