Vraag:
Kraanwater: veilig te gebruiken zonder te koken?
Ben
2010-11-10 02:18:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb dit weekend mijn eerste partij bier gemaakt. Ik had niet genoeg flessenwater bij de hand om aan mijn wort toe te voegen om 5 liter te maken, dus ik gebruikte kraanwater. Ik heb de slangsproeier op mijn gootsteen schoongemaakt door hem 5 minuten in een ontsmettingsoplossing te laten weken en daarna te gebruiken om leidingwater in mijn primaire fermentor te sproeien tot ik 5 gallon bereikte. (Ik dacht ook dat sproeien zou helpen om te beluchten.) Moet ik in de toekomst eerst het kraanwater koken, of zal het op deze manier goed blijken te zijn om het toe te voegen?

Zes antwoorden:
#1
+10
PMV
2010-11-10 02:19:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Technisch gezien moet kraanwater altijd worden ontsmet.

Realistisch gezien heb ik kraanwater nooit gezuiverd en heb ik nooit een probleem gehad. Je bier zou in orde moeten zijn.

Kraanwater uit openbare bronnen moet worden gezuiverd. De veel genoemde chloorfenolen kunnen echter inderdaad problematisch zijn. Als uw watersysteem grondwater gebruikt en dus een zeer laag chloorgehalte * nodig heeft, kunt u ermee wegkomen. Of misschien merk je geen fenolische toets in het bier. Maar als uw waterbedrijf een maand lang oppervlaktewater met een hoog volume krijgt, of zelfs een lekkende leiding repareert, kunnen ze het ontsmettingsmiddel opkrikken en zeker enkele problemen veroorzaken.
#2
+4
Morgan
2010-11-10 03:01:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er zijn twee problemen die moeten worden opgelost voordat u kraanwater veilig kunt gebruiken.

Ten eerste is uw water waarschijnlijk gechloreerd. Behalve dat het mogelijk de gist aantast, resulteert dit bijna altijd in een chloorfenol-smaak (denk aan bandaid-geur). Het chloor reageert met chemicaliën in de hop om het chloorfenol te vormen. Om dit op te lossen, moet u ervoor zorgen dat u uw water koolstoffiltert om het chloor te verwijderen. Dit geldt voor al het brouwwater, of je het nu toevoegt aan je puree, kook of voor fermentatie.

De tweede is sanitaire voorzieningen. Voor de zekerheid moet u het water waarschijnlijk koken en afkoelen. Er zijn waarschijnlijk bacteriën die moeilijk te doden zijn in de buurt van de opening van uw kraan, slang, enz.

AFAIK Kokend water moet het resterende chloor verwijderen http://www.ehow.com/how_4516999_remove-chlorine-from-water.html
Koken kan chloor verwijderen, maar je moet het een tijdje koken, tenminste 15 minuten voor zover ik het begrijp. Je kunt het ook meer dan 24 uur laten zitten om van nature 'gas te geven'. Als de gemeente echter chlooramine gebruikt, kan het niet effectief worden afgekookt en moet u koolstoffiltratie gebruiken. Je kunt chlooramine detecteren door een grote hoeveelheid water in een witte emmer te doen ... het zal een beetje een groene tint hebben.
#3
+4
Calvin Perilloux
2010-11-17 01:27:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het veilige antwoord is om elk beetje water te koken dat in contact komt met uw vergister. Maar dat is soms overdreven.

Als je een bron hebt zoals ik, volg dan de kookregel. Zelfs als het bronwater schoon uitvalt, zijn ze alleen op zoek naar colibacteriën, niet naar andere dingen, en hoewel ik een UV-sterilisatie-eenheid heb om bacteriën te doden, is er geen residuaal ontsmettend effect in de leidingen, dus er is een kans op schoon bronwater maar vuile leidingen.

Als u zich op openbaar water bevindt, is er vrijwel zeker een soort chloor of ozon toegevoegd om te doden en vervolgens te zorgen voor resteffecten tegen bacteriën. In de VS schakelen ze bijna overal over op chlooramines, die veel stabieler zijn dan vrij chloor, en dus kunnen ze minder van het spul gebruiken en het water langer bacterievrij houden.

Helaas, chlooramines 'stabiliteit betekent dat je het NIET KUNT verwijderen door het kort te koken of door het een nacht te laten staan. Er zijn twee veelgebruikte methoden om het te verwijderen: Filter LANGZAAM door koolstof, wat de chlooramine zal verwijderen als het goed wordt gedaan, maar ik moet toegeven dat ik me afvraag of koolstoffilters zelf problematisch kunnen zijn voor sanitaire voorzieningen. Het toevoegen van een omgekeerde osmose-eenheid na koolstoffilter is nog beter. De tweede methode is om simpelweg sulfieten toe te voegen, die onmiddellijk reageren met chlooramine en het binnen enkele minuten tot nul reduceren.

Ik geef de voorkeur aan de sulfietmethode met een snelheid van ongeveer één campdentablet per 10 gallon water - je hebt niet veel nodig, zorg er wel voor dat het goed oplost en mengt. Er blijft wat sulfiet over, maar het niveau is zo laag dat het je gist niet aantast, en het zal van daaruit vroeg in de fermentatie weggassen. Onthoud dat dit is voor stadswater dat al bacterievrij is, omdat sulfitering op dit zwakke niveau geen insecten zal doden die er al zijn, en bronwater bevat sowieso geen chlooramines.

Voor stadswater met chloor of chlooramines: verwijder deze ALTIJD eerst voordat je ermee gaat brouwen of aan een fermentor toevoegt. Ik heb veel anders goed gemaakte zelfgemaakte brouwsels geproefd die werden verpest door gewoon chloorwater te gebruiken. Chloor plus tannines (van graan of hop) geeft je chloorfenolen, en dit zijn zeer, zeer krachtige smaakstoffen, en niet op een goede manier: medicinaal en pleister.

Calvin Perilloux, Middletown, Maryland, VS

+1 voor effectief gebruik van Campden-tablets. Ik was specifiek op zoek naar deze behandeling en of deze het effect heeft dat je hebt beschreven op chlooramines.
#4
+2
sgwill
2010-11-10 02:24:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Omdat je water toevoegt voordat de gisting begint, ben je waarschijnlijk redelijk veilig, vooral als je ergens woont waar je stadswater kunt krijgen. Als je een put hebt, wil je misschien je water testen, maar in het algemeen gesproken, als je de smaak van je kraanwater lekker vindt (en je wordt er niet ziek van als je het drinkt), zou het goed genoeg moeten zijn voor je bier.

#5
+1
Dolbz
2010-11-10 02:46:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hier in het VK is het gebruikelijk dat kraanwater wordt gechloreerd. Dit doodt bacteriën en kan dus ook gist doden. Ik heb gelezen dat als je kraanwater lange tijd (uren) laat staan, het water veilig is om te gebruiken omdat het chloor verdampt.

Hmm, ik ben er vrij zeker van dat ik gechloreerd kraanwater krijg. Ik dacht er niet eens aan om de gist te doden. Gelukkig leek de gist erg te popelen om in leven te blijven, en ik had een behoorlijk goede borrel uit de luchtsluis ongeveer 12 uur nadat ik had gegooid.
Ik heb een handvol bierpakketten en wijnpakketten gebrouwen met leidingwater uit het VK en heb tot dusver geen problemen gehad.
het probleem is niet dat het de gist schaadt, het probleem is dat het de vorming van chloorfenolen (plastic of medicijnaroma's) stimuleert.
#6
-3
Timone
2010-11-10 02:22:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zou niet eens flessenwater aan mijn emmer doen zonder het eerst te koken. Het komt wel goed met je, maar je verleidt de biergoden.

Heb je problemen gehad of herhaal je gewoon wat je ergens anders hebt gehoord? Er heerst aanzienlijke paranoia als het gaat om sanitaire voorzieningen bij het brouwen en het is belangrijk om te weten waar de grens moet worden getrokken. Geen flessenwater gebruiken zonder te koken, lijkt extreem.
De biergoden zijn veel barmhartiger dan je misschien denkt. Ontspan, neem een ​​homebrew.
Het koken van flessenwater lijkt me overdreven.
@Zuph, +1 voor Papazian


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...