Vraag:
Wat is het verschil tussen schoon, gezuiverd en gesteriliseerd?
Nathan Koop
2010-11-09 22:07:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wat is het verschil tussen

  • Schoon,
  • Ontsmet en
  • Gesteriliseerd?
Zeven antwoorden:
#1
+32
sgwill
2010-11-09 22:16:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Reiniging is het proces waarbij materiaal van het oppervlak wordt verwijderd.

Ontsmetten is het proces waarbij het aantal organismen wordt verminderd (bij het brouwen maken we ons voornamelijk zorgen over slechte bacteriën - maar anderen houden ook van schimmels en ongewenste gisten).

Steriliseren is als ontsmetten, maar het verwijderen van ALLE micro-organismen (elk levend wezen - microscopisch klein).

Als ik het me goed herinner, is ontsmetten een technische term die een bepaalde toegestane hoeveelheid micro-organismen blijft achter, en sterilisatie is het verwijderen van ALLE micro-organismen.

Voor het grootste deel hoeven brouwers niet te steriliseren , maar alleen ontsmetten . De chemicaliën die gemaakt zijn voor het brouwen zijn gemaakt om sanitiseren.

Je moet zowel schoonmaken ALS ontsmetten. De analogie die ik leuk vind is deze: als mijn hond op mijn vloer plast, veeg ik eerst de vloeistof op ( schoon ) en gebruik dan bleekmiddel ( ontsmetten ). Als ik alleen het bleekmiddel gebruik, heb ik nog steeds plas op mijn vloer.

geweldige, en enigszins verontrustende analogie ;-)
Hah, +1 leuk. Hoewel ironisch genoeg, een. urine is steriel en b. ammoniak in urine + chloor in bleekmiddel -> mosterdgas :-D
Goed punt; in plaats daarvan, wat als mijn hond overgeeft. Wat dacht je daarvan?
Steriliseren = ALLES doden. Niet alleen bacteriën, maar letterlijk elk microscopisch organisme op het oppervlak. Ontsmetten betekent gewoon dat ze zo min mogelijk worden verkleind tot het punt waarop ze uw wort / most niet infecteren.
NIET ALLEEN bacteriën. Maar alle soorten bekende micro-organismen (schimmels, virussen en bacteriën), zowel bij het ontsmetten als bij het steriliseren.
@MikeS: Het is eigenlijk [chlooramine en hydrazine] (https://www.thoughtco.com/bleach-and-ammonia-chemical-reaction-609280), geen mosterdgas, maar je punt staat nog steeds.
#2
+3
dave
2014-03-11 21:21:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De technische definities zijn als volgt:

Een ontsmettingsmiddel verwijdert 99,999% van de organismen een sterilisatieproces verwijdert 99,99999999% van de organismen. Lijkt een klein verschil, maar ik heb liever die extra 0.00099999% als ze een operatie gaan uitvoeren of zoiets.

Ook

In de Verenigde Staten zijn items met het label ontsmettingsmiddel middelen die 99,999 procent van de bacteriën in 30 seconden vernietigen, items met het label desinfectiemiddel zijn producten die alle organismen in 10 minuten vernietigen.

Hoewel desinfectiemiddelen langzamer werken, overschrijden ze de 99,999% -definitie van desinfectie, maar meestal niet voldoen aan de 99,99999999% om het gesteriliseerd te noemen.

Is er een bron voor uw nummers?
#3
+2
dean
2015-11-08 00:01:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

"schoon" "ontsmetten" "steriliseren" zijn allemaal termen die door de FDA worden gebruikt. de opmerkingen die het relatieve logboekniveau van effectiviteit uitleggen, zijn perfect: sanitize: log 5 ~ 99.999 effectiviteit is alles wat nodig is voor elke voedselproductie (dwz: brouwerij) of foodservice-instelling (dwz: restaurant)

#4
  0
robert lefaver
2019-01-09 04:33:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Reiniging is het verwijderen van vuil en puin. Ontsmetten is het proces waarbij het aantal bacteriën tot onder een bepaald percentage wordt verlaagd. Dat is ~ 99.999. maar doodt niet alle micro-organismen. Sterilisatie vereist speciale chemicaliën of warmte gedurende minimaal 15 minuten boven 250 ° F. IE: met een snelkookpan @ 15psi of oven boven 250 ° F.

#5
-1
Brian Evans
2013-02-10 14:14:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ontsmetten is het verwijderen van verontreinigingen die bacteriën kunnen laten groeien, terwijl steriliseren de volledige vernietiging van bacteriën is. Reiniging is het verwijderen van vreemde stoffen. Technisch gezien kun je iets schoonmaken zonder dat het wordt opgeschoond, maar niet andersom.

#6
-2
renz
2015-07-19 13:39:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vernietiging van de meeste micro-organismen (al dan niet pathogeen) op wonden, kleding of harde oppervlakken door het gebruik van chemicaliën of hitte. Zie ook desinfectie en sterilisatie.

Dit geeft geen antwoord op de vraag. Het maakt geen onderscheid tussen helder, gezuiverd of steriel, en geeft ook niet aan welke van de drie u beschrijft.
#7
-3
tknice
2012-08-15 05:28:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb hiervoor iets op mijn site geschreven. Lijkt nieuwe brouwers te helpen. :)

http://www.brewgeeks.com/clean-and-sanitize.html

Externe links zijn ok als ze vergezeld gaan van een samenvatting. Voeg hier een korte samenvatting toe zodat mensen de TL; DR


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...