Vraag:
Wat is de juiste methode om een ​​starter te pitchen?
Nicholas Trandem
2010-11-10 02:54:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wat is de juiste methode om een ​​starter te pitchen? Giet ik gewoon het hele ding erin of moet ik een bepaald deel ervan "oogsten"?

Ik ben net begonnen met het gebruik van voorgerechten (.25 - .5 liter water + 2-4 kopjes bleke LME + 1 flesje White Labs). Ik heb net de hele inhoud van de starter (na krachtig schudden) in de primaire gedumpt. Is er een betere / correctere manier om een ​​starter te werpen? Loop ik het risico om afwijkende smaken toe te voegen?

Drie antwoorden:
PMV
2010-11-10 03:02:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Je gebruikt de juiste methode.

Sommige mensen schenken het platte bier af en pikken alleen de vaste gist, maar het is overdreven, vooral als je een voorgerecht maakt met Pale LME.

Als je een voorgerecht maakt van wort die je hebt bespaard van je laatste imperiale zwart gepatenteerde moutbom, en je gooit in een portie van een gallon echtpils, giet dan zeker het wort het is allemaal goed om het hele voorgerecht erin te gieten.

Morgan
2010-11-10 03:29:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Of je het hele ding gewoon wilt pitchen, of wilt koelen (om de gist te laten vallen indien nodig) en de vloeistof moet decanteren, hangt af van je bier en de grootte van de batch.

Om bijvoorbeeld een Russische keizerlijke stout te maken, Ik zou een grote starter van 2 liter kunnen maken (misschien zelfs groter). Over het algemeen moeten starters minimaal gehopt zijn en een OG hebben van ongeveer 1.040-1.050. Als ik dit hele ding in een batch van 5 gallon zou gooien, zou ik ongeveer 1/2 gallon toevoegen, waardoor het totaal op 5,5 gallon komt. Mijn starter zou ongeveer 9% van de totale wort vertegenwoordigen. Ik zou in ieder geval niet willen dat een zwakke starter 9% van het algemeen zwaardere, moutiger bier 'verdunt'.

Als ik echter een licht gehopte starter van 1 liter in een milde Belgische pale ale of hefeweizen zou gieten, zou het me niet zoveel schelen en de stap van koelen en decanteren overslaan.

J Wynia
2010-11-10 03:07:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Alles wat ik heb gelezen, zegt om het hele ding erin te gooien. De gezondheid en het celgetal van de gist en de temperatuur van het wort is het enige dat er echt toe doet. De afwijkende smaken komen van die factoren die "afwijken" van waar ze zouden moeten zijn voor de stijl.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...